Kandó Krónika 2.

  • Publikálva: 23 September 2015
  • Írta: webmaster

 

A Kandó virtuális krónikájának 2. oldalán – közeledve a Kandó-kondér Party időpontjához - álljon itt egy remek ételleírás az első, szülőkkel közösen kiadott receptkönyvünkből.

 

 

http://us.123rf.com/450wm/spokart/spokart1506/spokart150600005/41088160-sz%C3%ADnes-sz%C3%A1mjegy-gabona-text%C3%BAra,-sz%C3%A1m-2.jpg?ver=6

 

 

 

 

 

Palócleves bográcsban főve, cipóban tálalva Papp apuka módra

 

Hozzávalók: 30 dkg bárányhús, 4 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, l kiskanál pirospaprika, 1 babérlevél, 1 csipet őrölt kömény,30 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab,, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, bors és só

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a bográcsban felhevített zsírban félig megpirítjuk, a kert azon részében ahol biztos, hogy a szélirány minden szomszéd orrához elviszi az ínycsiklandozó illatokat. Megszórjuk piros paprikával, elkeverjük és felöntjük kb. 1/2 dl vízzel. Ha ismét zsírjára sül, beletesszük a jól megmosott, apró kockákra vágott húst, (előzőleg le is forrázhatjuk, hogy erős szagát elvegye). Megsózzuk, babérlevéllel, borssal, köménymaggal és a fokhagymával fűszerezzük. Többször megkevergetve puhára főzzük. Mindig csak annyi lé legyen alatta, hogy le ne süljön a hús. Mikor a hús már puha, beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát és a megtisztított, egyenletes darabokra vágott zöldbabot.

Mikor már az összes szomszéd irigykedve kérdezgeti az illatokat érezve, hogy mi is készül, és a krumpli is puha, a zsírból és lisztből rózsaszínűre pirított rántást készítünk, és felöntjük annyi lével, amennyi levesre szükségünk van (de ne legyen túl híg!) Jól összeforraljuk, és tálalás előtt elkeverjük benne a tejfölt.

A környékbeli péknél előre rendelhető „Tigris cipó” tetejét levágjuk, gyermekeink kicsi kezével kikapartatjuk annak belét, és a sütőben 5 perc alatt kiszárítjuk (ha nincs sütő, akkor a bogrács köré tesszük).

Tálaláskor a levest a cipóba merjük, ami felissza a jó sűrű lé egy részét, és elkiáltjuk magunkat Mátyás király mondására hivatkozva:

EB AKI A TÁNYÉRJÁT MEG NEM ESZI!

…nem volt még leves vagy tányér, ami megmaradt volna! :-)

 

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!